Kinderyoga en Ouder-kind yoga

Wat is kinderyoga en ouder-kind yoga?
 

Yoga voor kinderen wordt op een andere manier gegeven dan yoga voor volwassenen. Speelser, creatievere op kinderen gerichte werkvormen en de lessen moeten in ieder geval altijd plezierig zijn.

De lessen worden op een speelse en aangepaste manier aan kinderen aangeboden. De oefeningen vragen wel inspanningen en niet alle oefeningen zijn voor ieder kind even gemakkelijk, maar in zijn totaliteit beoogt kinderyoga in een veilige omgeving een uurtje nuttig en plezierig met je eigen lichaam bezig te zijn. Bij ouder-kind yoga doet u als ouder zelf mee met de yogales en geef ik oefeningen mee die u thuis samen met uw kind kunt toepassen. Zodoende kunt uzelf het rustgevend effect en het herstel van een goede mentale balans extra bevorderen. 

 

Waarom kinderyoga?

 

40-50 jaar geleden was de wereld tamelijk overzichtelijk om kind te zijn. Overdag ging je naar school en daarna ging je buiten spelen. Op woensdagmiddag was er kindertelevisie. Naast eventueel zwemles of voetballen in het weekend waren er weinig verplichtingen.

Tegenwoordig is dat anders. Kinderen ‘moeten’ veel. Op school ligt de nadruk op cognitieve vaardigheden en is de aandacht vooral in het hoofd. Niet alleen op school maar ook daarbuiten is het druk. 

Een lawine aan informatie en de vele keuzemogelijkheden in onze 24 uurseconomie zorgen voor veel innerlijke drukte. Er is constant afleiding van buitenaf. Een veelheid aan zenders op de televisie, coole websites, msn en sms-en met vriendjes en vriendinnetjes zorgen ervoor dat er constant nagedacht moet worden. Kinderen kunnen nog maar moeilijk op zichzelf zijn. Ook zijn gezinssamenstellingen niet meer zo stabiel en overzichtelijk als vroeger. Het begrip ‘kinderstress’ is daarmee geboren.

 

Er is een toenemende groep kinderen die dit druk leven vol activiteiten niet goed aankunnen. Het zijn vooral de sociaal geïnteresseerde en gevoelige kinderen die de dupe zijn. Zij kunnen zich moeilijk afsluiten voor alle prikkels. Ze vinden het moeilijk om ‘nee’ te zeggen en ze doen niet alleen veel maar ze willen dat ook nog allemaal goed doen. Dat is niet zo vreemd in een maatschappij waar prestaties erg belangrijk zijn.

 

Steuntje in de rug

 

Kinderyoga kan een steuntje in de rug zijn om op een leuke en ontspannen manier een betere balans tussen denken in je hoofd en voelen in je lichaam te bevorderen. Hierdoor kan het kind meer zelfvertrouwen krijgen. Omdat zelfvertrouwen en sociale weerbaarheid zo belangrijk is voor het verdere leven, besteed ik hier veel aandacht aan. Kinderen die goed in hun vel zitten kunnen op een rustige evenwichtige manier op diverse situaties reageren. 

 

Bij kinderen gaat het om het plezier en niet om de techniek en prestatie. Ik richt de aandacht op het zelfvertrouwen, concentratie, coördinatie, de motoriek, ademhaling en het zelfbewustzijn. Ook besteed ik aandacht aan het leren uiten van gevoelens. Kinderen ervaren hoe ze de alledaagse drukte kunnen loslaten door op te gaan in de verschillende oefeningen speciaal voor kinderen. Ook besteed ik altijd een moment aan normen en waarden. Kinderen merken dat ze zich beter gaan voelen en meer bewust zijn van hun eigen lichaam en het functioneren ervan. Ouders merken dat kinderen rustiger gedrag vertonen, minder angsten hebben en beter slapen.

 

Hoe geef ik kinderyoga?

 

Kinderyoga geef ik buiten de reguliere lestijden en is voor mij ‘maatwerk’. Ik hanteer daarvoor ook andere tarieven. Ik heb eerst een kennismakingsgesprek met de ouder(s) om meer over de achtergronden te weten te komen van het kind. Ook stem ik verwachtingen af voordat ik kennismaak met het kind zelf.

Ik werk met kinderen het liefst individueel of met maximaal 2 kinderen tegelijk. Door mijn jarenlange ervaring als leerkracht op een basisschool en mijn Yoga opleiding heb ik een veelheid aan creatieve werkvormen en kan ik die aanpassen aan het individuele kind.

Powered by webXpress