Over Yoga

Hoe is yoga ontstaan?
Het woord yoga komt uit het Sanskriet (oude taal van India) en betekent 'eenheid' of 'samenbrengen'. Yoga ontstond ruim 4.000 jaar geleden in India. Anders dan vroeger wordt de eenheid van lichaam en geest nu vooral gezocht (en gevonden) in een combinatie van ademhaling, lichamelijke oefening en concentratie.
Yoga leert ons om lichaam en geest met elkaar in balans te brengen. De oefeningen geven kracht en energie en zorgen voor een algeheel prettig gevoel van ontspanning. Juist in onze jachtige 21e eeuw is yoga een goede manier om rust en ontspanning toe te laten.
 
Balans
Wie yoga beoefent, op wat voor niveau dan ook, brengt veranderingen aan in zijn of haar stemmingen. Het zorgt er voor dat je geest meer in balans is en je minder emotionele druk ervaart.
 
Eenvoudig
Mensen die onbekend zijn met yoga hebben nog wel eens het idee dat het bij yoga vooral draait om het doen van gecompliceerde en ongemakkelijke lichamelijke oefeningen. Het tegendeel is waar. Yoga kan door iedereen gevolgd worden. Jong, oud, dik, dun, lenig of juist niet.
 
Yoga werkt
Yoga helpt om spanningen los te laten. Je raakt je vermoeidheid kwijt en je krijgt weer nieuwe energie. Er zijn ook veel mensen die beter gaan slapen als ze met yoga zijn begonnen. Tijdens de oefeningen komt je lichaam tot rust. Dit komt vooral omdat je de oefeningen met aandacht gaat doen. Je gaat je adem in je lichaam voelen. Dit klinkt misschien een beetje moeilijk maar het gaat vanzelf. De oefeningen worden door mij begeleid zodat je steeds precies weet wat je moet doen. Je moet het vooral doen en ervaren. Dat doet meer dan het met woorden proberen uit te leggen. De opmerkingen van cursisten na een yogales zijn voor mij de bewijzen dat het voor iedereen goed is.

 

Enkele opmerkingen van cursisten zijn:
* 'De wereld ziet er nu heel anders uit, zoveel mooier...'
* 'Ik kan er weer tegen aan...'

* 'Ik slaap zoveel beter na een yogales...'

* 'Yoga is heerlijk, ik voel me er veel beter door...'
* 'Je moest eens weten.. hoe ik me voel voor en na een yogales..wat   een verschil!'

Betekent Yoga dan geen inspanning?
Een beetje wel, maar bij yoga gaat het er niet om een prestatie neer te zetten. Het gaat erom dat je in een oefening zo ver gaat dat het nog goed voelt. Er is in een yogahouding voor ieder een persoonlijke grens tussen wat je nog wel kunt en niet meer. De kunst is met aandacht dit gebied te verkennen, te ontdekken waar bij jou de grens ligt.


Hoe groot is de groep?
Yoga wordt door mij in De Kern (Hoogezand), De Zuiderpoort (Winschoten)De Rank(Kolham) en Buurtcentrum Kostverloren Kwartier, Petteflet school (Groningen) gegeven in groepen van rond de 8 personen. Wanneer u elders over een eigen ruimte en/of groep beschikt, kan dit groter zijn,naargelang de ruimte dit toelaat. Je kunt bij mij een proefles volgen om het zelf te ervaren.

Powered by webXpress